وزیر بهداشت مطرح کرد ضرورت ترویج فرهنگ اهدای عضو، دلیلی ندارد عمل پیوند افراد متمکن مجانی باشد

طب اصیل: وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی اظهار داشت: اهدای عضو اقدامی انسانی و خدمتی بزرگ و ملی به همنوعان به حساب می آید. بر همین أساس، دستگاه های تبلیغی باید در معرفی این کار که خود به شکلی فرهنگسازی است، کمک کنند.
به گزارش طب اصیل به نقل از ایسنا، دکتر سیدحسن هاشمی شب گذشته در مراسم ضیافت نفس با اشاره به تلاش انجمن اهدای عضو در جهت توسعه و تشویق فرهنگ انسانی و ملی اهدای عضو تصریح کرد: تصمیم گیری برای اهدای عضو عزیزترین فرد خانواده، سخت ترین نوع تصمیم گیری است و از آن جهت که این مساله برایم اتفاق افتاده است، می دانم که تصمیمی دشوار می باشد. بالاترین استرس، از دست دادن فرزند است و قابل قیاس با هیچ استرسی نیست.
وزیر بهداشت اضافه کرد: مادران ایرانی که تصمیم به اهدای عضو فرزندان خود می گیرند، روح بزرگی دارند که در دنیا مثال زدنی است. وجود چنین افرادی در جامعه باعث افتخار است.
هاشمی با بیان این که اهدای عضو می تواند لبخند رضایت را بر لبان خانواده های فرد اهدا کننده بنشاند، بیان داشت: با اهدای عضو، این توفیق حاصل شده که اجزای بدن شخص اهداکننده به دیگری حیات دوباره ببخشد و سبب تداوم یک زندگی شود.
وزیر بهداشت ضمن اشاره به وجود حس نوع دوستی و انسان دوستی بعنوان یک سنت دیرینه در فرهنگ ملی و باور دینی ایرانیان، از همه کسانی که هر ساله با تشویق و تبلیغ سبب گسترش و تامین این فرهنگ می شوند، تشکر کرد.
هاشمی تصریح کرد: هر قدر فرهنگ اهدای عضو را تبلیغ نماییم، کم است و باید افتخار نماییم که جزو معدود کشورهایی هستیم که صحنه هایی اینچنین خلق می کنند. در شرایط سیاست زده ای که همه از هم غافل هستند باید تا می توانیم نوع دوستی و انسان دوستی را تبلیغ نماییم.
به گزارش وبدا، هاشمی همینطور در حاشیه مراسم برگزاری ضیافت نفس در پاسخ به این پرسش که چه تدابیری در زمینه اهدای عضو صورت گرفته که رشد آمار اهدای عضو و بهبود روند آن در کشور را شاهد می باشیم، تصریح کرد: آنچه در این زمینه اتفاق افتاده مرهون تلاش انجمن اهدای عضو ایرانی ها است.
وزیر بهداشت با بیان این که با نگاه به آمار انجام شده اهدای عضو متوجه خواهید شد که وزارت بهداشت گام های بسیار موثری در این زمینه برداشته است، اضافه کرد: البته این به این معنا نیست که به آنچه تابحال در این زمینه حاصل شده، راضی هستیم، بلکه هنوز مسیر طولانی در پیش داریم.
هاشمی در ادامه با اشاره به این که همه باید فارغ از اینکه این مساله به دولت ارتباط دارد، به تسهیل روند آن کمک کنند، اظهار داشت: باید فکر نماییم که اهدای عضو اقدامی انسانی و خدمتی بزرگ و ملی به همنوعان است و ازاین رو طبیعی است که دستگاه های تبلیغی در معرفی این کار که خود یک نوع فرهنگسازی است، باید کمک کنند.
وزیر بهداشت همینطور اظهار داشت: اهدای عضو در عین حال باعث تقویت غرور و افتخار ملی است، زیرا انسان های بسیار بزرگی هستند که در سخت ترین شرایط زندگی، مهم ترین تصمیمات را می گیرند و با اهدای عضو به تعدادی از هموطنان شان زندگی دوباره می بخشند.
هاشمی در ادامه با بیان این که وزارت بهداشت نه تنها در راه اندازی انجمن اهدای عضو، تبلیغ و تشویق این خدمت انسانی فعال بوده، بلکه در پشتیبانی از انجام پیوند هم بسیار همکاری کرده است، اضافه کرد: بخشی از پروسه پیوند به نیروی تخصصی مربوط است. در این زمینه وزارت بهداشت به تربیت اساتید و جراحان ماهر پرداخته است. برای پیوند قلب، از ابتدا تا انتهای این پروسه، حدودا ۱۰۰ نفر برای فراهم آوری عضو، رضایت گرفتن از خانواده متوفی، انتقال عضو و انجام پیوند همکاری می کنند.
وزیر بهداشت همینطور تعداد مراکز پیوند در کشور را مطلوب دانست و اظهار داشت: در سفری که حدود یک ماه و نیم پیش با رییس جمهور به تبریز داشتیم، فردی درخواست داشت که مرکز پیوندی هم در تبریز راه اندازی شود. امروز شاهد می باشیم که این خواسته برآورده شده و در این شهر پیوند قلب، کبد و ریه انجام می گردد. یعنی کمتر از ۵ یا ۶ هفته سه نوع پیوند سخت انجام می گیرد که نشان دهنده این است که کل سیستم بسیج شده اند که این اتفاق بیافتد.
وزیر بهداشت با تاکید بر این که باید کارهای بسیاری در این زمینه صورت گیرد، بخش عمده آن را متوجه رسانه ها دانست و عنوان کرد: در این راستا افراد اثرگذار جامعه همچون دانشمندان ملی، دانشجویان، مقاطع متوسطه، هنرمندان، ورزشکاران، گروه های مرجع و روحانیون می توانند در ترغیب و تشویق اهدای عضو بسیار موثر باشند و امیدوارم با استفاده از تریبون هایی که در کشور وجود دارد در جهت تشویق مسائل انسانی استفاده گردد.
هاشمی در پاسخ به این پرسش که در مواجهه با خانواده های اهداکنندگان چه احساسی از شنیدن صحبت های آنها داشته است، اظهار داشت: برای من حتی شنیدن این که بانویی سه نفر از اعضای خانواده خویش را به فاصله کم از دست داده و اعضای بدن آن ها را به ۱۰ نفر اهدا کرده است، سخت بود و به نظرم این کار تا آنجایی که اطلاع دارم در دنیا هم کم نظیر بوده است.
وزیر بهداشت در ادامه اضافه کرد: هر انسانی از مشاهده این کارها تحت تاثیر قرار می گیرد. باید افتخار نماییم که چنین هموطنانی داریم و امیدوارم که تعدادشان روز به روز بیشتر شود.
هاشمی درمورد هزینه های عمل پیوند هم تصریح کرد: با عنایت به بخشنامه ای که به بیمارستان های دولتی ابلاغ کرده ایم، تمامی هزینه های عمل پیوند مجانی بوده و اگر مرکزی از این مورد تخطی کند، باید گزارش شود تا به آن تخلف رسیدگی نماییم. همینطور باآنکه پرداخت هزینه های اهداء عضو و پیوند در بیمارستان های خصوصی به خود بیمارستان مربوط می شود، اما انتظار این است که هیات مدیره این بیمارستان ها این هزینه را مجانی کنند، چون این حداقل کاری است که می توان برای خانواده هایی که راضی به اهدای عضو هستند، انجام داد.
هاشمی در پاسخ به این پرسش که در کشورهای دیگر برای این که پیوند اعضا حفظ شود تلاش می کنند که داروی این افراد مجانی شود، درحالی که وزارت بهداشت فقط برای ۲۵۰۰ بیمار پیوند کلیه این کار را کرده است و در مورد دیگر اعمال پیوندی انجام نشده، اظهار داشت: شاید انتظار شما از دولت برای مجانی کردن داروهای تمامی پیوندی ها انتظار به جایی باشد، اما هم اکنون ما توان اجرای آن را نداریم.
وزیر بهداشت در ادامه با بیان این که شما می توانید همین هزینه ای که برای جراحی، دوره نقاهت و بستری این بیماران صرف می گردد را هدفمند کنید، اضافه کرد: افرادی هستند که پیوند مجانی انجام داده اند، در حالیکه تمکن مالی و یا بیمه های تکمیلی دارند، در صورتی که می توان لااقل آن هزینه عمل پیوند را از آنها گرفت و برای خانواده هایی که بی بضاعت هستند، هزینه کرد.
هاشمی با بیان این که دلیلی وجود ندارد عمل پیوند افرادی که تمکن مالی دارند، مجانی صورت گیرد، اضافه کرد: اشکالی که الان وجود دارد این است که هم اکنون ما عمل پیوند را برای فقیر و غنی به یک نسبت انجام می دهیم و این در صورتی خوب است که دولت توانمند باشد و بتواند هزینه ها را تامین کند، درحالی که در شرایط فعلی در توان دولت نیست.
بنابر اعلام وبدا، وزیر بهداشت خطاب به رسانه ها بیان داشت: اگر شما بتوانید هزینه پیوند را از افرادی که تمکن مالی دارند بگیرید و حتی تشویق کنید که به صندوق کمک کنند و هزینه دارو را که به مدت طولانی پس از پیوند باید استفاده کنند، پوشش دهند، بسیار ممنون می شویم.
هاشمی همینطور اضافه کرد: البته این بخش به بیمه ها مربوط می شود، ولی از آنجایی که حاضر به پوشش آن نیستند، ما هم از دولت و مجلس اجازه گرفتیم و پولی را به این امر اختصاص دادیم و هزینه این بیماران را خودمان تقبل کردیم. البته باید هزینه ها را اولویت بندی کنید تا مشکلات رفع گردد.
گفتنی است در انتها این مراسم وزیر بهداشت مجددا بعنوان سفیر اهدای عضو معرفی گردید.