سفارش های طب ایرانی در فصل بهار

به گزارش طب اصیل، مدیر کل دفتر طب ایرانی و مکمل وزارت بهداشت اظهار داشت: از دید طب ایرانی هر فصل مزاجی دارد و در سرزمینی معتدل، مزاج فصل بهار گرم و تر و در حد اعتدال است.

به گزارش طب اصیل به نقل از ایسنا، دکتر نفیسه حسینی یکتا ضمن اشاره به سفارش های طب ایرانی برای فصل بهار، اظهار داشت: بهار به جهت اعتدال مزاج و لطافت، مقوی نیروهای بدنی است و به علت این که این فصل مناسب مزاج روح انسان است، سبب تقویت آن می شود. در فصل زمستان دستگاه گوارش قویتر است و نیاز بدن به غذا بیشتر می شود. از نگاه طب ایرانی هر فصل مزاجی دارد و در سرزمینی معتدل، مزاج فصل بهار گرم و تر و در حد اعتدال است.

وی اضافه کرد: به علت نیاز بدن به انرژی بیشتر برای مقابله با سرمای بیرونی، انسان غذای بیشتری می خورد. در نتیجه به دنبال هضم و جذب غذاها، مواد زائد بیشتری در بدن تولید می شوند که بخشی از آنها به علت سرمای زمستان، کم شدن فعالیتهای بدنی و کاهش تعریق امکان تحلیل و دفع پیدا نمی کنند؛ این مواد زائد در فصل بهار به دلیل گرمای معتدلی که ایجاد می شود رقیق شده و در بدن پخش می شوند.

مدیرکل دفتر طب ایرانی و مکمل وزارت بهداشت افزود: اگر بدن نتواند مواد زائد را بطور کامل دفع کند به سمت اندام هایی که به هر علت ضعیف شده باشند می روند و بیشتر کشاله های ران و زیر پوست بطن های مغزی غشاهای مغزی چشم ها، بینی مفاصل و… جاری می شوند و انسان را مستعد ابتلابه بیماری هایی مانند، دُمَل، ورم های چرکی، جوش، خارش و برخی دیگر از بیماری های جوشدار پوستی، ورم لوزه ها وحلق، خونریزی از بینی و مقعد، زکام، گرفتگی صدا، سرفه، حساسیت فصلی، رینیت آلرژیک، درد و ورم های مفصلی، وسواس سوداوی و بیماری های روحی و حتی صرع و سکته می کنند.

حسینی یکتا اظهار داشت: افرادی که در زمستان به جهت پرخوری و کم حرکتی گرفتار اضافه وزن و انباشت مواد زائد در بدن شده اند در بهار بیشتر بیمار می شوند. رعایت برخی نکات ساده بخصوص در کسانی که سابقه مبتلاشدن به این مشکلات را دارند می تواند تا حدود زیادی از این عوارض پیشگیری کند.

وی ضمن اشاره به پرهیزهای بهاره، اظهار داشت: در فصل بهار، پرهیز از نوشیدنی های گرمی بخش یا بسیار تر مانند شربت های بسیار شیرین که از انگور یا خرما تهیه شده باشند، شیر و دوغ زیاد، پرهیز از زیاد خوردن غذاهای خون ساز مانند شیرینی ها، کیک و خامه زیاد و انواع گوشت و پرهیز از خوراک های رشته ای و خمیری مانند ماکارونی، لازانیا و آش های غلیظ و سنگین، پرهیز از مصرف غذاهای چرب و سرخ کردنی، پرهیز از پرخوری، برهم خوری و باهم خوری مانند خوردن پیش غذا، غذا، نوشابه، دوغ یا ماءالشعیر، بستنی، چای، شربت، آجیل در مهمانی نوروزی خیلی مهم است.

مدیرکل دفتر طب ایرانی و مکمل وزارت بهداشت افزود: بطور کلی به خاطر پری بدن از مواد و اخلاط چهارگانه، کم خوری در فصل بهار در کنار مصرف بیشتر غذاهای لطیف و سبک بسیار سفارش شده در صورتی که معمولا در ایام عید و دید و بازدید، خلاف آن صورت می گیرد.

حسینی یکتا خاطرنشان کرد: منظور از غذای «لطیف» در طب ایرانی، خوراکی است که با وجود حجم زیاد، غذائیت کمی دارد یعنی اصطلاحاً شکم پرکن است. با خوردن چنین غذاهایی دستگاه گوارش سرگرم هضم غذا می شود ولی مواد غذایی زیادی وارد عروق نمی شود و به پُری (امتلاء) بدن از اخلاط دامن نمی زند. انواع آش های سبک و سوپ های ساده، میوه ها و سبزیجات ازاین رو سفارش شده اند.

بنابراعلام وبدا، وی با اشاره به اینکه خوراکی های تلخ، تند، شور و تیز که همگی مزاج گرم دارند مانند آجیل های، شور، تخمه، گردو و دیگر مغزها، و همینطور ادویه تند مانند، فلفل دارچین و زنجبیل باید کمتر استفاده شود، اظهار داشت: پرهیز از خوردن میوه های لطیف و تری بخش که در بدن به سرعت گرفتار تغییرات نامطلوب می شوند مانند خیار و هندوانه، پرهیز از نوشیدن آب با معده خالی و ناشتا، پرهیز از ورزش سنگین و جنبش های بیش از اندازه بدنی، پرهیز از جنبش های زیاد روانی چون خشم و اضطراب و حتی شادی خارج از حد و پرهیز از حمام طولانی یا سونای خیلی گرم و همینطور شست و شوی بدن با آب خیلی گرم یا سرد نیز مورد سفارش است.

منبع: