مصرف زیاد نوشابه و هات داگ چه بلایی سر مغز می آورد؟

طب اصیل: غذاهای آماده و غذاهای بسته بندی شده می توانند به تدریج به مغز افراد لطمه برسانند.

به گزارش طب اصیل به نقل از مهر به نقل از مدیسن نت، یک مطالعه جدید می گوید غذاهای فوق فرآوری شده مانند غلات صبحانه، نوشابه، هات داگ و سس کچاپ، خطر ابتلاء به بیماری پارکینسون را در فرد می افزایند.
محققان گزارش دادند افرادی که حدود ۱۱ وعده غذای فوق فرآوری شده در روز مصرف می کردند، ۲.۵ برابر بیش از افرادی که کمترین مقدار را مصرف می کردند، در معرض خطر ابتلاء به سه یا بیشتر علایم اولیه پارکینسون بودند.
محققان گفتند نمونه های تک وعده ای از غذاهای فوق فرآوری شده شامل یک قوطی نوشابه، ۳۰ گرم چیپس سیب زمینی، یک برش کیک بسته بندی شده، یک هات داگ یا یک قاشق غذاخوری سس کچاپ است.
دکتر «شیانگ گائو»، محقق ارشد و رییس مؤسسه تغذیه دانشگاه فودان در شانگهای، اظهار داشت: «داشتن یک رژیم غذایی سالم بسیار اهمیت دارد برای اینکه با کاهش خطر ابتلاء به بیماریهای عصبی مرتبط بوده و انتخاب های غذایی که امروز انجام می دهیم می تواند بطور قابل توجهی بر سلامت مغز ما در آینده تأثیر بگذارد.»
گائو اضافه کرد: «شواهد رو به رشدی وجود دارد که نشان میدهد رژیم غذایی ممکنست بر ابتلاء به بیماری پارکینسون تأثیر بگذارد. تحقیقات ما نشان میدهد که خوردن بیش از اندازه غذاهای فرآوری شده، مانند نوشابه های شیرین و تنقلات بسته بندی شده، ممکنست علایم اولیه بیماری پارکینسون را تسریع کند.»
بیماری پارکینسون یک اختلال حرکتی پیشرونده است که موجب لرزش، سفت شدن یا مشکل در تعادل و هماهنگی بدن افراد می شود. بر اساس گفته مؤسسه ملی پیری، این بیماری زمانی رخ می دهد که سلول های مغزی که هورمون دوپامین را تولید می کنند، می میرند یا مبتلا به اختلال می شوند.
غذاهای فوق فرآوری شده عمدتا از مواد استخراج شده از غذاهای کامل، مانند چربی های اشباع، نشاسته و قندهای افزوده ساخته می شوند. آنها همین طور حاوی قشر بزرگی از افزودنی ها هستند تا آنها را خوشمزه تر، جذاب تر و ماندگارتر کنند، همچون رنگ ها، امولسیفایرها، طعم دهنده ها و تثبیت کننده ها.
برای این مطالعه، پژوهشگران سلامت نزدیک به ۴۳۰۰۰ متخصص بهداشت ایالات متحده را که در دو مطالعه پزشکی در مقیاس بزرگ شرکت داشتند، پیگیری کردند.
هیچ کدام در شروع مطالعه پارکینسون نداشتند. با میانگین سنی ۴۸ سال، آنها تا ۲۶ سال بوسیله معاینات پزشکی منظم، پرسشنامه های سلامت و عادات غذایی پیگیری شدند.
تیم تحقیقات علایم اولیه پارکینسون را در میان شرکت کنندگان، همچون مشکلات خواب با حرکت سریع چشم (REM)، یبوست، افسردگی، درد بدن، اختلال در دید، خواب آلودگی بیش از اندازه در طول روز و کاهش توانایی بویایی، بررسی کردند.
سپس آنها این علایم را با میزان مصرف غذاهای فوق فرآوری شده توسط افراد مقایسه کردند، پس از آن که شرکت کنندگان را برمبنای میزان مصرف غذاهای فرآوری شده به پنج گروه تقسیم کردند.
افرادی که در گروه با بالاترین میزان مصرف- ۱۱ وعده یا بیشتر در روز- قرار داشتند، در مقایسه با افرادی که در گروه با پایین ترین میزان مصرف با کمتر از سه وعده روزانه بودند، ۲.۵ برابر بیشتر در معرض خطر ابتلاء به سه یا چند علامت اولیه پارکینسون بودند.
محققان افزودند که خوردن غذاهای فوق فرآوری شده بیشتر با افزایش ریسک ابتلاء به حدودا همه علایم اولیه پارکینسون به جز یبوست مرتبط می باشد.
محققان گفتند که غذاهای فوق فرآوری شده حاوی مقادیر زیادی مواد مغذی ناسالم مانند قند، سدیم و چربی های اشباع اضافی هستند که ممکنست ارتباط آنها با پارکینسون را توضیح دهد. افزودنی های غذایی نیز ممکنست در التهاب لطمه رسان به مغز نقش داشته باشند.
گائو اظهار داشت: «انتخاب مصرف کمتر غذاهای فرآوری شده و مصرف بیشتر غذاهای کامل و مغذی می تواند استراتژی خوبی برای حفظ سلامت مغز باشد. برای تأیید نتایج ما بر اساس این که خوردن غذاهای کمتر فرآوری شده ممکنست علایم اولیه بیماری پارکینسون را کُند کند، مطالعات بیشتری لازم است.»

منبع: