تشخیص علت کم خونی فقر آهن نباید به تأخیر بیفتد
به گزارش طب اصیل، فوق تخصص خون و سرطان بزرگسالان با تکیه بر لزوم تشخیص دقیق علت کم خونی فقر آهن اظهار داشت: بروز کمبود آهن در مردان و زنان یائسه یک علامت هشداردهنده شمرده می شود و ضروری است با انجام بررسی های تخصصی، بخصوص از نظر خون ریزی های گوارشی، علت آن به صورت دقیق مشخص شود.
به گزارش طب اصیل به نقل از ایسنا، دکتر مریم مدنی، فوق تخصص خون و سرطان بزرگسالان و عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی کاشان با اشاره به شیوع بیشتر فقر آهن در زنان در سنین باروری گفت: در بعضی موارد، شدت کم خونی با میزان خون ریزی قاعدگی هماهنگی ندارد و در این شرایط انجام بررسی های تکمیلی و در صورت لزوم ارجاع بیمار به متخصص گوارش ضروریست.
وی ادامه داد: در مردان و زنان یائسه، کم خونی فقر آهن می تواند نشانه ای از خون ریزی پنهان در دستگاه گوارش باشد و انجام اقدامات تشخیصی مانند آندوسکوپی و کولونوسکوپی در این گروه ها اهمیت زیادی دارد.
این فوق تخصص خون، با اعلان اینکه نیاز بدن به آهن در سنین نوجوانی بیشتر می شود، اظهار داشت: در این دوره نیز کمبود آهن شایع است و معمولا درمان با آهن خوراکی شروع می شود، اما انتخاب نوع درمان، چه خوراکی و چه وریدی، باید حتما توسط پزشک صورت گیرد.
مدنی افزود: در بیمارانی که تحمل آهن خوراکی را ندارند، علایم شدیدی دارند، در آستانه جراحی هستند، سابقه جراحی بای پس معده دارند یا به بیماریهای التهابی مانند سلیاک و بیماریهای التهابی روده مبتلا هستند، به علت اختلال در جذب آهن، درمان وریدی ضرورت پیدا می کند.
وی، با تکیه بر لزوم تکمیل دوره درمان اشاره کرد: مصرف آهن نباید به شکل خودسرانه و کوتاه مدت قطع شود و بیماران باید مطابق نظر پزشک که معمولا چند ماه طول می کشد، درمان را ادامه داده و بعد از آن آزمایش های کنترلی انجام دهند.
عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی کاشان، درباره ی باورهای ناصحیح رایج در فضای مجازی اظهار داشت: مصرف هم زمان چای و قهوه با آهن سبب کاهش جذب آن می شود و باید بین مصرف این نوشیدنی ها و آهن فاصله زمانی رعایت شود، در حالیکه مصرف ویتامین C مانند آب پرتقال می تواند جذب آهن را افزایش دهد.
وی ادامه داد: آهن نباید هم زمان با لبنیات یا مکمل های حاوی کلسیم مصرف شود و بهتر است به شکل جداگانه و در صورت امکان با معده خالی مورد استفاده قرار گیرد.
بنابر اعلام وزارت بهداشت، مدنی، با اشاره به منابع غذایی آهن بیان نمود: گوشت و سبزی هایی مانند اسفناج از منابع آهن محسوب می شوند، اما در بیماران دچار کم خونی فقر آهن، مصرف مواد غذایی به تنهایی کافی نیست و این افراد حتما باید تحت درمان دارویی قرار گیرند.
او در آخر تاکید کرد: هر نوع کم خونی به معنای کمبود آهن نیست و تشخیص نوع کم خونی باید توسط پزشک متخصص و بر مبنای آزمایش ها و شاخصهای تخصصی صورت گیرد.
منبع: tebeasil.ir

