در دوران نقاهت کرونا چه غذاهایی بخوریم؟

به گزارش طب اصیل در دوره بیماری کووید-۱۹ اشتهای بیمار کاهش یافته و به علت عدم دریافت کافی مواد مغذی، احتمال بروز سوءتغذیه پروتئین انرژی و یا کمبود ریزمغذی ها افزایش می یابد. ازاین رو لازم است بهبود یافتگان بخصوص افراد صدمه پذیر همچون کودکان، مادران آبستن و شیرده، سالمندان و مبتلایان به بیماری های مزمن همچون سل، سرطان، دیابت، فشار خون بالا و… تحت نظر و مراقبت تغذیه ای ویژه قرار گیرند.

به گزارش طب اصیل به نقل از ایسنا، بنابر اعلام دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت، در دوران نقاهت بیماری کرونا، اشتها افزایش یافته و این زمان بهترین فرصت برای جبران کمبود آب و الکترولیت ها، ویتامین ها، پروتئین و انرژی مورد نیاز بدن است.

به طور کلی رعایت رژیم غذایی غنی از غذاهای گیاهی با حداقل فرآوری، شامل میوه، سبزی، نان و غلات سبوس دار، حبوبات، ماهی و مرغ و مصرف کم گوشت قرمز برای تسریع در بهبودی سفارش می شود. دریافت کافی مواد غذایی و رعایت تعادل و تنوع در مصرف، منجر به تقویت سیستم ایمنی و بازگشت سریع تر سلامتی می شود. همینطور ادامه مصرف مکمل های تغذیه ای مطابق با دستورالعمل های ابلاغی کشوری در کودکان زیر دو سال، مادران آبستن و شیرده، نوجوانان و سالمندان سفارش می شود.

در عین حال کمبود خواب شبانه هم اثر منفی بر ترمیم سیستم ایمنی و تنظیم فشارخون دارد. خواب کافی و همینطور حرکات سبک ورزشی سبب محافظت از سلول های ایمنی می شود.

۱۴ نکته برای اجرای اصول تغذیه صحیح در دوران نقاهت بیماری کووید-۱۹

– تأمین مقادیر زیاد مایعات همچون آب، آب میوه تازه طبیعی مانند آب هندوانه، آب پرتقال، آب سیب و… و آب سبزی های تازه طبیعی مانند آب کرفس، آب هویج، آب گوجه فرنگی و…، چای کم رنگ، آب گوشت یا آب مرغ به میزان حداقل ۸ لیوان در روز به منظور رقیق کردن ترشحات درون مجاری هوایی

– مصرف انواع سوپ داغ مانند سوپ سبزیجات، سوپ جو، بلغور جو دوسر و… و آش های سبک مانند آش برنج، آش جو، آش سبزیجات و…

– مصرف روزانه میوه و سبزی تازه مانند کاهو، کلم، سبزی خوردن و… یا سبزیجات آب پز به صورت دورچین غذا برای تحریک اشتها و تأمین ریزمغذی های لازم

– استفاده از مقدار زیاد منابع غذایی ویتامین A که سبب حفظ یکپارچگی مخاط تنفسی می شود مانند زرده تخم مرغ، گوشت، ماهی، جگر، میوه ها و سبزی های زرد و نارنجی همچون کدو حلوایی، هویج، فلفل دلمه ای زرد و نارنجی، برگ های تیره رنگ کاهو، اسفناج و…

– استفاده از منابع غذایی ویتامین C بدلیل خاصیت آنتی اکسیدانی آن مانند مرکبات و سبزیجات سبز رنگ مانند فلفل دلمه ای (بویژه آب تازه میوه ها و سبزی ها) یا آب نارنج یا آب لیمو ترش تازه همراه غذا و سالاد که سبب افزایش اشتها هم می شود.

– استفاده از منابع غذایی پروتئین، روی، آهن، سلنیم که تقویت کننده سیستم ایمنی است مانند گوشت، مرغ، تخم مرغ، ماهی(سالمون) یا میگو، حبوبات، غلات کامل، انواع مغز (بادام، گردو، پسته، فندق و…) و خشکبار حداقل دو وعده در روز

– استفاده از منابع کربوهیدرات پیچیده و نشاسته ای همچون برنج، سیب زمینی و نان سبوسدار حداقل در یکی از وعده های غذایی روزانه

– استفاده از روغن گیاهی یا روغن نباتی شامل آفتابگردان، سویا، پنبه دانه، زیتون، کنجد، کلزا به منظور تأمین بخشی از انرژی مورد نیاز روزانه و تأمین بعضی از اسیدهای چرب ضروری و ویتامین های محلول در چربی در تهیه غذا بجز روش سرخ کردن

– استفاده از عسل برای تقویت سیستم ایمنی و مهار سرفه

– استفاده از زردچوبه در تهیه غذا به علت خاصیت ضد التهاب آن

– اضافه کردن سیر و پیاز تازه و زنجبیل به غذاها که به تقویت عملکرد سیستم ایمنی بدن کمک می کند

– استفاده از زنجبیل یا موز در مواردی که حالت تهوع وجود دارد

– اضافه کردن مقداری پودر سبوس خوراکی (برنج یا گندم) فراوری شده و استاندارد به غذاهایی همچون آش، سوپ یا سالاد برای پیشگیری از یبوست

– مصرف منظم صبحانه و دو تا سه میان وعده برای تأمین بهتر انرژی و ریز مغذی های مورد نیاز

منبع: