وزیر بهداشت: بیشتر از ۵۰ درصد مردم واکسینه شده اند

وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی ضمن تشریح وضعیت بیماری کرونا در کشور، از واکسینه شدن بیشتر از ۵۰ درصد مردم اطلاع داد و بر ضرورت به روز شدن دستورالعمل های در رابطه با این بیماری، تاکید نمود.
به گزارش طب اصیل به نقل از خبرگزاری ایرنا از وبدا، دکتر بهرام عین اللهی روز سه شنبه در نشست کمیته کشوری علمی کووید۱۹، اظهار داشت: در آستانه هفته دفاع مقدس هستیم که یادآور صحنه های شهادت و ایثار بخصوص ایثار در جامعه پزشکی است؛ ما در دفاع مقدس در عرصه درمان مجروحین و پیشگیری خیلی از بیماری ها و درمان مجروحین شیمیایی نه تنها موفق عمل کردیم بلکه امروزه در خیلی از این زمینه سرآمد هستیم. در عبرصه درمان مجروحین شیمیایی تنها مقالاتی که مستند و معتبر است، مقالات کشور ماست و این نشان آن است که ما در بحران با استفاده از دانشمندانمان توانستیم موفق کار نماییم. ازاین رو تاریخ نشان داده است که این توان را داریم. در بحث سلول های بنیادین، جزو چند کشور اولی بودیم که روی سلول های بنیادی در مرکز رویان کار کردیم و در دنیا موفق عمل کردیم و الان سرآمد هستیم. بنابراین، ما به صورت بالقوه در کشور توان علمی لازم را داریم و این مورد را تاریخ ثابت کرده است.

وی ادامه داد: از همه دانشمندانی که در نبرد با کرونا برای درمان بیماران تلاش کردند، تشکر می کنم، خیلی از افرادی که در کرونا تلاش کردند، خودشان گرفتار بیماری شدند و ناآشنا از بیماری نیستند. این افراد هم با بیماران سروکار داشتند و هم خودشان گرفتار شدند و ایثار و فداکاری کردند که قابل تقدیر است. باید توجه کرد که اهمیتی که در اسلام به علم و دانش داده می شود، شاید در بسیاری از مذاهب نباشد. حضرت علی (ع) می فرمایند «العلم و سلطان» مقام معظم رهبری هم مرتبا به این مورد تاکید دارند. بنابراین، ما مهم ترین مسئله مان بحث علم و دانش و استفاده از دانشمندان است. در عین حال، وضعیت علمی ما هم در منطقه و جهان ممتاز است. ما پس از انقلاب، از نظر نیروی انسانی بسیار قوی عمل کردیم و در تمامی رشته ها دانشمندان صاحب نظری داریم که مقالات گوناگونی داده و کار می کنند. یک زمانی مردم کشور ما برای درمان به خارج از کشور می رفتند، اما حالا برعکس شده و همه از خارج برای درمان به ایران می آیند که نشان داده است دانشمندان ما توانستند در وضعیت خوبی کار انجام دهند و خدماتی که به مردم عرضه می شود، در سطح بالایی قرار دارد.

کمیته علمی کرونا کاربردی شود
عین اللهی با اشاره به اینکه اقدامات و تصمیمات کمیته ی علمی باید کاربردی شود، اظهار داشت: از طرفی، ما باید مرتبا اقداماتمان را به روز نماییم. بعنوان مثال باید تغییراتی در زمینه قرنطینه و لاک داونی که در کشور اعمال می شود، ایجاد نماییم و این مورد نمی تواند تا آخر به همین صورت باشد. اقداماتی مانند عدم تردد شبانه، مسافرت نرفتن، عدم خروج ماشین ها و… نمی تواند همیشه ادامه داشته باشد و با عنایت به وضع موجود برایش فکری کرده و تغییر دهیم. نه این که یک چیزی را بعنوان دستورالعمل قرار داده و روی آن بایستیم.

تا امروز بیشتر از ۵۰ درصد مردم را واکسینه کرده ایم

وی با اشاره به اینکه تا امروز بیشتر از ۵۰ درصد مردم را واکسینه کردیم، اظهار داشت: در حوزه واکسیناسیون به حدود ۴۵ میلیون دوز رسیده ایم و دیگر وضعیت دارد فرق می کند و تا دو سه هفته دیگر شاید به ۷۰ درصد هم برسیم. بنابراین، دیگر لازم نیست که دستورالعمل هایی که قبلا داشتیم را اجرا نماییم، بلکه باید آنها را به روز نماییم. مثلاً لاک داون هوشمند را ایجاد نماییم و مطالب را به روز بتوانیم انجام دهیم.

مهمترین مسئله ای که دانشمندان باید نسبت به آن تاکید کنند، واکسیناسیون است

عین اللهی خاطرنشان کرد: در مورد دستورالعمل های درمانی هم همچنین است. اگر به این نتیجه رسیدیم که دیگر رمدسیویر لازم نیست، دیگر نباید آنرا تجویز نماییم. بنابراین، اولا نباید تعصب داشته باشیم و روی هر چیزی که اجماع می شود، بایستیم و درمان ها را به روز نماییم. مهم ترین مسئله ای که همه دانشمندان نسبت به آن تاکید می کنند، واکسیناسیون است.

هجمه به واکسیناسیون از جانب عده ای جاهل و مغرض

وزیر بهداشت اضافه کرد: جالب است که تا یک تا دو ماه قبل همه سایت ها و عناصر بیگانه می گفتند این چه مملکتی است که کسی واکسن تزریق نکرده و الان می گویند: چرا واکسن می زنید. ازاین رو در بحث واکسیناسیون اصرار داریم که همه صحبت کنند. امروز در هجمه وحشتناکی از عدم واکسیناسیون قرار گرفتیم که یک عده جاهل اند و عده ای هم مغرضند که خودشان می دانند واکسن خوب است، اما به دلایلی ضد آن صحبت می کنند. همه دوستان باید درباره واکسیناسیون کمک کرده و صحبت کنند. این روی مردم موثر است. تکلیف است که در ارتباط با اهمیت واکسیناسیون و اثرات آن صحبت نماییم. ما انقدر هزینه می نماییم و بیمار به بیمارستان می آید که میزان زیادی برای بیمار و سیستم هزینه دارد و بعد هم بیمار ریه و کلیه اش گرفتار مشکل می شود. بر این اساس، خواهش ما این است که در جهت آگاهی دادن به مردم کمک کنند.

لزوم استفاده از ظرفیت طب سنتی برای تقویت سیستم ایمنی

وزیر بهداشت با اشاره به اینکه باید روی روش های تقویت سیستم ایمنی هم کار نماییم، اظهار داشت: مباحثی مانند تغذیه مناسب، استفاده از طب سنتی برای تقویت سیستم ایمنی و… استفاده نمود. از نظر من تنها مرجع علمی اظهارنظر درباره کرونا کمیته ی علمی کشوری است. ازاین رو به هیچ وجه نظرات دیگر را قبول نمی نماییم، مگر این که در این کمیته باشد. البته افراد خارج از کمیته هم می توانند داخل کمیته مستند صحبت کنند و مطالبشان را بگویند، اما این که در بیرون و در فضای آشفته مجازی که مردم را به اشتباه می اندازد، صحبت کنند، درست نیست. هر کس که سبب شود مردم خسارت ببینند، گناه بزرگی است.

وی ادامه داد: مرگ و میر روزانه ۶۰۰ و ۷۰۰ نفری که می بینیم، واقعا فاجعه است. حالا هر کس در جهت نادرست تشویق کند، جنایت می کند. مقصر فقط وزارت بهداشت نیست، بلکه همه عوامل دخیل اگر مردم را به گمراهی بکشانند، مقصرند. در عین حال خواهشم این است که مطالب مختلف را به جامعه نکشانند، هرچه هست در همین کمیته صحبت شود و اجماع شود. در هیچ جلسه ای ۱۰۰ درصد افراد موافق نیستند، بلکه همیشه موافق و مخالف وجود دارد، اما وقتی به نتیجه رسیدید، همه به آن نتیجه احترام گذاشته و در بیرون مخالف آنرا نگوییم. این درست و اخلاقی نیست. یک صدا باید از کمیته ی علمی بلند شود و آن صدایی است که اکثریت به آن نتیجه می رسند. در بحث های علمی هیچ وقت نمی توان ۱۰۰ درصدی صحبت کرد و هر کس با عنایت به تجربیاتش نظر دارد، اما وقتی کمیته ی علمی و کشوی می شود، باید هماهنگی وجود داشته باشند. در عین حال خواهشم این است که افراد بعنوان عضو کمیته، نظر خلاف شورا را ندهند و این قابل قبول نیست. تنها چیزی که مصوب جلسه باشد، قبول می نماییم. مخالفین هم در همین کمیته بحث کنند.

لزوم رصد به روز مطالب علمی بین المللی
عین اللهی خاطرنشان کرد: بحث دیگری که می خواهم انجام دهید، رصد به روز و به ثانیه درباره مطالب علمی بین المللی است که باید مرتبا رصد نماییم. امکان دارد این مطالب مرتبا به روز شود. البته دانشگاه ها تا حدی خوب هستند، اما اگر مشکلی وجود دارد، ما حاضریم کمک نماییم که دسترسی به مقالات و منابع ایجاد شود و بالا رود تا بتوانند در خانه و… به سرعت به منابع دسترسی داشته باشند. مطالب به روز در اختیار دوستان قرار داده شود. مهم ترین مسئله کمیته علمی، منابع است و حتی مطالعات داخلی را هم مورد توجه قرار دهید. سامانه ای برای این کار در نظر بگیرید. ما هم حاضریم برای این مورد هزینه نماییم. سامانه ای که بتواند مطالب به روز عرضه نماید. در عین حال یک اقدامی که می خواهیم انجام دهیم، این است که امتیاز مقالات در رابطه با کرونا را در ارتقا دو برابر می نماییم. مانند مقاله های دفاع مقدس که اگر کسی در زمینه جنگ مقاله عرضه نماید، امتیازش دو برابر است. این مورد را در هیات مرکزی ارتقا مصوب می نماییم و همین مبحث تشویقی می شود که افراد در کرونا تحقیق کنند. به هر حال تحقیقات باید باتوجه به نیاز باشد. امروز هم نیاز ما کرونا است و باید همه تحقیقات را فعال نماییم. منتها تحقیقات باید ارزشیابی شوند و واقعی و درست و مستند باشند و چاپ شود. ازاین رو برای مقالات معتبر در حوزه کرونا دو برابر امتیاز می دهیم. در عین حال نتایج این تحقیقات باید کاربردی هم شود.

وزیر بهداشت بیان نمود: حالا شاهدیم که در بعضی استان ها، میزان مبتلا شدن به کرونا بالاست و میزان مرگ و میر پایین است و در بعضی دیگر میزان مبتلا شدن بالا و میزان مرگ و میر هم بالا است، چه اتفاقی افتاده که این نتیجه حاصل شده است؟ کمیته ی علمی ابزارعلمی و تیم های دانشمند تعیین کنند. ما در هر دانشگاه بالای ۱۰۰۰ هیات علمی داریم. اینها باید بروند و بررسی نمایند. طبق بررسی که انجام دادیم، دیدیم در آن استان اولا بیمارستان ها را به خوبی توزیع نکردند و همه بیمارستان ها را درگیر کرونا کردند، یا کیفیت کار و میزان اکسیژن پایین بوده و یا خیلی از عوامل دیگر. همین علل منجر به مرگ و میر بالا در آن استان شده است. مهم ترین مسئله برای بیمار کرونایی، نگهداری و رساندن اکسیژن به او است. بیشتر مرگ ها هم در عصر و شب یعنی در مواقعی که پرسنل درست رسیدگی نمی کنند، اتفاق میفتد. انتظار دارم که این گزارشات داده و کار شود.

عین اللهی اظهار داشت: مبحث دیگر این است که باید به همه دانشمندان میدان دهیم و به صورت خوشه ای عمل نماییم. به صورتی که این امکان وجود داشته باشد که همه بتوانند نظرشان را اعلام کنند و دانشگاه ها هم در این مورد دخیل شوند. عمده ظرفیتمان را هم باید در پیشگیری ببریم. جلسات هم دستورکار، وقت، برنامه و هدف مشخص داشته باشد. در عین حال، شاید لازم باشد که در مناطق دیگر کنفرانس های یکی دو روزه بگذارید و کارگروه های مختلف را تشکیل دهید. برخی اقدامات باید تخصصی شود و کارگروه های مختلف تشکیل گردد و در کمیته ی علمی نتیجه کار را اعلام کنند.

وی ضمن اشاره به ضرورت نظارت و سفر اعضای کمیته ی علمی به میدان های عملی، اظهار داشت: مبحث دیگر بحث آموزش های کوتاه مدت هم برای پرسنل پرستاری و نگهداری بیمار و هم برای پزشکان است که نیاز است. ما همه جا که فوق ریه و آی سی یو و… نداریم، باید به پرسنل آموزش کوتاه مدت دهیم که می تواند امتیازات بالا داشته باشد. در بحث توانبخشی و فیزیوتراپی هم باید کار جدی انجام دهیم. اگر بیمار درست توانبخشی شود، می تواند به جامعه برگردد. باید در این حوزه هم دستورالعمل داشته باشیم.

وزیر بهداشت افزود: مشکلات روانپزشکی هم چه پیش از بیماری، چه در حین بیماری و چه پس از بیماری، بسیار مهم می باشد. حالا مشکلات روانپزشکی کرونا از خود کرونا بیشتر است، وقتی به افراد واکسن می زنیم، انگار آب روی آتش است. چونکه از نظر روانی برای مردم مفید و موثر است. در زمینه خودباروری و جامعه نگری هم باید کار نماییم. درست است که ما همه درمان ها و روش ها را می خوانیم، اما در کشور خودمان باید اینها را چطور عرضه کنیم؟. در کردستان یک وضعیت است، در خوزستان یک وضعیت است و هر جای کشور وضعیت خاص خویش را دارد. ما با عنایت به وضعیت خودمان باید انتخاب نماییم. ازاین رو بحث جامعه نگری و بومی کردن دانش، از مطالب مهمی است که باید صورت گیرد.

وی ادامه داد: امیدواریم این جلسات با فوریت بیشتر برگزار گردد و ما هم در این حوزه وقت می گذاریم و بیشتر رصد می نماییم. از دوستان می خواهم که همدلی و هم صدایی را حفظ کنند و رسانه ها هم حتما مطالب را از کمیته های علمی دریافت نمایند. هرچیزی را باید از اهل فن بپرسید. مطالب باید علمی به مردم داده شود و منجر به آشفتگی و سردرگمی مردم نشود.

او همینطور در مورد واکسن بیان نمود: وزارت امور خارجه، هلال احمر و بانک مرکزی دنبال روی یک خط و مشی هستند و همدلی وجود دارد و همین مبحث سبب شده که واکسن به اندازه کافی وارد کشور شود. باید توجه کرد که ما بعنوان وزارت بهداشت توان این میزان از واکسیناسیون را نداشتیم، اما مردم پای کار آمدند. نزدیک به۱۱۰۰ پایگاه تجمیعی در کشور وجود دارد که عموما از مردم هستند و در اماکنی مانند حسینه ها و ورزشگاه ها، واکسیناسیون انجام می شود.

رکورد واکسیناسیون در هفته را شکستیم

عین اللهی با اشاره به اینکه رکورد واکسیناسیون در هفته را شکستیم، افزود: در هفته قبل، بیشتر از هشت میلیون دز واکسن تزریق شد و در هفته جاری بیشتر هم خواهد شد. ازاین رو حرکت مردمی و اعتماد مردمی بوجود آمده است. در آینده، لاک داون هوشمند ایجاد می نماییم. به طوریکه کسی که مدرسه می رود یا به مراکز دیگر مانند هتل و مراکز جمعی مانند استادیوم می رود که واکسن زده باشد. بر این اساس خیلی از محدودیت ها برداشته می شود تا به زندگی عادی بازگردیم، اما با این وجود مواردی مانند ماسک و رعایت فاصله و تهویه و… باید صورت گیرد.
۱۰۷۱
منبع: