گسترش نظام مراقبت شبکه بهداشتی به شهرها از اول اردیبهشت ماه

طب اصیل: به گزارش طب اصیل، معاون بهداشت از شروع گسترش نظام مراقبت شبکه بهداشتی به شهرها از اول اردیبهشت ماه آگاهی داد و اظهار داشت: بر طبق این طرح هر ۱۵۰۰ نفر تحت نظر یک مراقب بهداشت خواهند بود و ارتباط بوسیله سامانه هایی برقرار می شود که درحال طراحی است. این کار بسیار بزرگ است و این مهم با تقویت نیروی انسانی میسر می شود.
به گزارش طب اصیل به نقل از ایسنا، دکتر حسین فرشیدی به مناسبت روز جهانی بهداشت در رابطه با فلسفه نامگذاری این روز اظهار داشت: تمام کشورهایی که با سازمان بهداشت جهانی کار می کنند ۱۸ فروردین را با این عنوان نامگذاری می کنند. به علت اهمیت مبحث بهداشت نخستین بار سال ۱۹۴۸ میلادی کشورها تصمیم گرفتند روزی را به شکل ویژه به بهداشت اختصاص دهند و بنابر موضوعات مهم شعاری اختصاصی برای آن درنظر گیرند که سال جاری هم شعار «بهداشت برای همه» انتخاب شده است. این دفعه چندم است که این مورد عنوان می شود که نشان دهنده اهمیت همگانی بودن مبحث بهداشت است.
وی که در یک برنامه تلویزیونی صحبت می کرد، با تکیه بر پیچیده بودن مقوله بهداشت اظهار نمود: ما الان یک هدف بلند مدتی طراحی نموده ایم که باید به آن برسیم و با تقویت خدمات پایه بهداشتی در جهت تاب آور کردن نظام های بهداشتی میتوان به این شعار دست پیدا کرد.
فرشیدی افزود: برای برون رفت از مشکلات بهداشتی باید نظام شبکه بهداشتی را تقویت نماییم و در این خصوص احتیاج به همراهی دولت و سایر نهادها داریم. از این روز از سال قبل برای تقویت نظام شبکه بهداشتی شعار «هر ایرانی باید مراقب سلامت خویش را بشناسد» را اعلام کردیم تا ارتقای سواد سلامت جامعه تضمین شود. برای این مهم بحث هر ایرانی، یک مراقب سلامت عنوان شد و از اول اردیبهشت ماه طرح ما با نظامی بر محوریت مراقب سلامت آغاز خواهد شد. بر طبق این طرح هر ۱۵۰۰ نفر تحت نظر یک مراقب بهداشت خواهند بود و ارتباط از راه سامانه هایی برقرار می شود که درحال طراحی است. این کار بسیار بزرگ است و این مهم با تقویت نیروی انسانی میسر می شود. می خواهیم در سال ۱۴۰۲ خدمات پایه بهداشتی را تقویت نماییم.
وی در رابطه با خصوصیت های این مراقبین سلامت خاطرنشان کرد: هم اکنون در سطح روستاها هر یک بهورز برای حدود ۱۰۰۰ نفر جمعیت فعال است ازاین رو همین هم اکنون هم این فرآیند برقرار است اما هدف فعلی گسترش و تقویت نظام شبکه بهداشتی در شهرها است. برای این امر به ۲۹ هزار نفر مراقب سلامت نیاز داریم که ۳۰ درصد این تعداد موجود است. رشته های تحصیلی کارشناسی مامایی، کارشناس مبارزه با بیماری ها، بهداشت محیط و پرستاری در آموزشگاه های بهورزی ما در مورد خدماتی که باید عرضه کنند، آموزش خواهند دید.
فرشیدی اضافه کرد: بر مبنای سنین و بیماری های مختلف بسته خدمتی تدوین شده و مهم اینست که افراد را پیدا نماییم که یا خود افراد به ما رجوع می کنند و یا توسط مراقبین سلامت در سرشماری شهرها شناسایی می شوند تا خدمت دریافت نمایند. بعنوان مثال معمولاً در گروه سنی میانسالان احتیاج به مصرف داروهای کنترل فشارخون، کنترل قندخون و… است که مراقب سلامت باید در فواصل استاندارد فرد زیر پوشش خویش را بررسی کند. برای افرادی هم که احتیاج به ارجاع به پزشک خانواده یا پزشک متخصص داشته باشند، این کار توسط مراقب سلامت صورت می گیرد.
معاون بهداشت وزارت بهداشت در ادامه اظهارکرد: ما حتی به سراغ مراقبت از بیماری هایی می رویم که اگر در سنین پایین و به هنگام به آنها رسیدگی نشود، امکان دارد سالیان بعد مشکل ایجاد نماید. بعنوان مثال افزایش بروز بیماری های غیرواگیر که حالا شاهد آن هستیم را با رصد فعال جمعیت میتوان کنترل کرد.
وی هدف دیگر گسترش و تقویت نظام شبکه بهداشتی را توانمندسازی جامعه برای خودمراقبتی عنوان نمود و اظهار داشت: با این کار شاید دیگر حتی برای برخی مراقبت ها نظیر اندازه گیری فشارخون نیازی به رجوع بیماران به مراقبین سلامت وجود نداشته باشد و مراقب بتواند از راه دور وضعیت فرد را بررسی کند.
فرشیدی در انتها با تکیه بر این که گسترش شبکه بهداشتی از اول اردیبهشت ماه آغاز خواهد شد، اظهارکرد: مراقبین سلامت با افراد زیر پوشش خود در تماس خواهند بود و آنها را راهنمایی می کنند و اسامی آنها به ثبت می رسد. در روستاها خانه های بهداشت و در شهرها مراکز جامع سلامت به شکل فیزیکی فعال است. از آنجاییکه میخواهیم پایگاه در بطن جامعه و درون محلات باشد، در شهرهای بزرگ اندکی مشکل از نظر فضای فیزیکی داریم. استانداران و شهرداران می توانند در این حوزه به ما کمک کنند.