نقش شکلات تلخ در کند کردن روند پیری
طب اصیل: متخصصان علوم تغذیه در «کینگز کالج لندن» در یک مطالعه تازه دریافته اند یک ترکیب شیمیایی طبیعی موسوم به «تئوبرومین» که طعم تلخ شکلات تلخ را ایجاد می کند، ممکنست خواص ضد پیری داشته باشد.
به گزارش طب اصیل به نقل از ایسنا، تئوبرومین که خاصیت ضدالتهابی دارد و سرشار از آنتی اکسیدان هاست، جزو آلکالوئیدها به شمار می رود؛ ترکیبی گیاهی که با تنظیم ژن ها تعامل دارد و می تواند بر سلامتی اثرات بلند مدت داشته باشد.
برعکس سن تقویمی که تعداد سالهای زندگی ما را نشان می دهد، سن زیستی، مبین سن سلول ها و اندام های بدن است. سن زیستی تحت الشعاع عواملی مانند ژنتیک، سبک زندگی، مواجهات محیطی و رژیم غذایی قرار دارد که میزان مصرف کاکائو هم در این بخش اهمیت پیدا می کند.
این مطالعه که هفته ی پیش در مجله علمی «پیری» (Aging) انتشار یافت، نشان داده است سطح تئوبرومین در جریان خون چه طور می تواند به جوان تر ماندن سلول ها و اندام های بدن کمک نماید.
متخصصان برای برآورد سن زیستی در این مطالعه، بر تغییرات شیمیایی دی ان ای و طول تلومرها تمرکز کردند. تلومرها که کلاهک های انتهای کروموزوم ها هستند با افزایش سن کوتاه تر می شوند و این پروسه می تواند به بروز بیماریهای در رابطه با افزایش سن مانند سرطان، دیابت نوع ۲ و بیماریهای قلبی کمک نماید. متخصصان سال هاست براین باورند که رژیم غذایی می تواند به صورت مستقیم بر طول تلومرها اثر بگذارد.
این تیم تخصصی با همکاری دو گروه مطالعاتی در اروپا و بررسی حدود ۱۶۰۰ شرکت کننده، دریافته است افرادی که سطح تئوبرومین در خون آنها بالاتر بوده، سن زیستی پایین تری داشته اند.
به گزارش ایندیپندنت، «جوردانا بل»، نویسنده ارشد این مطالعه اظهار داشت: آزمایش های ما نشان داده است میان یکی از ترکیبات کلیدی در شکلات تلخ و جوان تر ماندن برای مدت طولانی تر، ارتباط وجود دارد. البته ما نمی گوییم مردم باید شکلات تلخ بیشتری مصرف کنند اما این تحقیق می تواند به ما کمک نماید بفهمیم چه طور خوراکی هایی که هر روز می خوریم، می توانند سرنخ زندگی سالم تر و طولانی تر ما را در دست داشته باشند.
پژوهش های پیشین نیز نشان داده اند که تئوبرومین می تواند از مغز در مقابل بیماری آلزایمر محافظت کند. همین طور گفته می شود این ترکیب می تواند لطمه های ناشی از کلسترول بالا بر حافظه و عملکرد شناختی را کم کند.
تیم تحقیقاتی سایر ترکیبات موجود در کاکائو را نیز بررسی کردند تا ببینند آیا همان اثر ضدپیری را دارند یا خیر. در نهایت مشخص شد که تئوبرومین بیشترین ارتباط را با تفاوت های در ارتباط با روند پیری دارد.
متخصصان حال درحال بررسی این مورد هستند که آیا تئوبرومین به تنهایی عمل می کند یا در کنار سایر ترکیبات موجود در شکلات تلخ اثرگذار می باشد. همچون این ترکیبات میتوان به پلی فنول ها اشاره کرد؛ آنتی اکسیدان های قدرتمندی که التهاب را در سرتاسر بدن کم می کنند از لطمه رادیکال های آزاد جلوگیری می کنند، سلامت مغز را تقویت و به پیش گیری از بیماریهای تحلیل برنده سیستم عصبی کمک می کنند.
متخصصان می گویند پلی فنول ها امکان دارد در نحوه عملکرد تئوبرومین در بدن نقش داشته باشند.
دکتر «رامی سعد»، پژوهشگر اصلی این مطالعه اظهار داشت: این یافته خیلی هیجان انگیز است. حال پرسش بعدی و مهم اینست که چطور می توان تعامل میان متابولیت های غذایی و اپی ژنوم را عمیق تر بررسی کرد. این رویکرد می تواند ما را درباره ی پیری و حتی فراتر از آن همچون بیماریهای شایع و نادر به کشفیاتی مهم برساند.
با وجود امیدبخش بودن نتایج، متخصصان تأکید می کنند که متاسفانه افزایش مصرف شکلات تلخ، چاره ای قطعی برای رویارویی با پیری نیست برای اینکه شکلات علاوه بر ترکیبات مفیدی مانند پلی فنول ها و تئوبرومین، مقدار بالایی قند، چربی و کالری هم دارد. به قول متخصصان، قبل از آنکه بتوان سفارش های غذایی مشخصی ارایه داد به مطالعات بیشتری نیاز است.
حرف آخر اینکه تلومرها که کلاهک های انتهای کروموزوم ها هستند با افزایش سن کوتاه تر می شوند و این فرایند می تواند به بروز بیماری های در ارتباط با افزایش سن مانند سرطان، دیابت نوع ۲ و بیماری های قلبی کمک کند. البته ما نمی گوییم مردم باید شکلات تلخ بیشتری مصرف کنند اما این پژوهش می تواند به ما کمک کند بفهمیم چه طور خوراکی هایی که هر روز می خوریم، می توانند سرنخ زندگی سالم تر و طولانی تر ما را در دست داشته باشند. دکتر رامی سعد، پژوهشگر اصلی این مطالعه گفت: این یافته خیلی هیجان انگیز است.
منبع: طب اصیل

