نتایج یک پژوهش نشان داد آلودگی صوتی بیمارستان های تهران بالاتر از استانداردهای جهانی

به گزارش طب اصیل نتایج یک پژوهش نشان داده است میزان آلودگی صوتی در بعضی بخش های بیمارستان های آموزشی از استانداردهای ملی و بین المللی بالاتر است و اقدام لازم برای جهت ایجاد محیط آرام تری برای بیماران ضروری به نظر می آید.
به گزارش طب اصیل به نقل از ایسنا، بیمارستان ها یکی از مکان های بحرانی در ارتباط با آلودگی های صوتی به شمار می روند. توجه به آرامش و آسایش بیمار در زمان اقامت و بستری در بیمارستان حائز اهمیت خاصی است.
در پژوهشی که سهیلا پوربابا، دانشجوی کارشناسی ارشد گروه مهندسی محیط زیست- آلودگی هوا دانشگاه آزاد واحد علوم تحقیقات، محمدحسین صیادی، دانشیار گروه محیط زیست دانشگاه بیرجند و فرامرز معطر، استاد گروه مهندسی محیط زیست- آلودگی هوا دانشگاه آزاد واحد علوم تحقیقات، انجام داده اند آمده است: «بالاتر از حد مجاز بودن آلاینده های صوتی می تواند بیماری فرد را تشدید کند. علاوه بر این در صورتیکه عوامل زیان آور محیط کار از حد مجاز فراتر رود بر کارکنان هم تأثیر خواهد گذاشت و در نتیجه اثر منفی در عرضه خدمات مناسب به بیماران خواهد گذاشت، بر همین مبنا مکان یابی صحیح بیمارستان و اتخاذ تدابیر مناسب جهت کاهش آلودگی صدا یکی از مهم ترین نکاتی است که باید مد نظر قرار گیرد.»
در بخش دیگری از این تحقیق آمده است: «از اثرات صدا در محیط های بیمارستانی تأثیر روی اندام بینایی، اثر بر سیستم تعادلی، اثر بر خواب و روابط اجتماعی، اثرات عصبی، اثرات روانی (هیجان، تحریک پذیری و اختلالات روانی) اثرات فیزیولوژیک عمومی مانند افزایش ضربان قلب، افزایش فشار خون، افزایش مصرف اکسیژن و افزایش تعداد تنفس را می توان نام برد که این تغییرات بر عملکرد دستگاه های بدن اثر نامطلوب می گذارد. این عوارض برای کسانی که بیماری های قلبی عروقی دارند و هم چنین زنان آبستن خطرناک تر است.»
این مطالعه که به شیوه توصیفی صورت گرفته و جامعه مورد پژوهش بیمارستان های آموزشی طالقانی، تجریش، اختر و مسیح دانشوری دانشگاه علوم پزشکی منطقه یک تهران هستند.
اندازه گیری ها از سه بخش مراقبت های ویژه، اورژانس و محوطه بیرون بیمارستان ها در دو روز عادی و تعطیل در سه نوبت صبح، ظهر و عصر سال ۹۶ انجام گرفت. در این تحقیق جهت سنجش میزان صدا در بخش های مختلف بیمارستان ها و محوطه اطراف آنها با استفاده از دستگاه صداسنج مدل ۸TES-135، ساخت شرکت TES تایوان پارامترهای محیطی صدا اندازه گیری شد. در این سنجش از کالیبراتوار اسکوستیکی جهت کالیبره کردن دستگاه صداسنج استفاده شد. دستگاه روی پایه ای به ارتفاع ۱.۵ متر از سطح زمین و در فاصله یک متری از دیوار نصب و برای حذف جریان هوا و باد از حفاظ اسفنجی روی سطح میکروفن استفاده شد.
«پارامترها در دو نوبت بامداد از ساعت ۸ تا ۱۰، ظهر ۱۴ تا ۱۶ و در نوبت عصر ۱۶ تا ۱۸ در ایام جمعه و شنبه با سه تکرار اندازه گیری شد.
به صورت کلی تعداد نمونه های جمع آوری شده ۲۱۶ در ۳۶ ایستگاه بود.
نتایج حاصل از میانگین کل تراز فشار صوت در ایام عادی در ظهر روز شنبه است که مربوط به ساعت ملاقات است.»
طبق آنچه در این تحقیق آمده است «سازمان بهداشت جهانی هم طی دستورالعملی بیان کرد که سطح آلودگی های صوتی در مکانی که بیماران نگهداری می شوند، نباید از ۳۵ دسی بل فراتر رود. با عنایت به حدود مجاز استاندارد صدای کشور در فضای آزاد اطراف و داخل بیمارستان ها در طول روز، از ساعت ۷ الی ۲۲ که به ترتیب برابر ۵۵ و ۴۵ دسی بل است. تراز صدا در بیمارستان های آموزشی و درمانی منطقه یک تهران بالاتر از حد مجاز است. بیمارستان های طالقانی و شهدای تجریش به خاطر موقعیت قرارگیری در خیابان های اصلی و ترافیک شهری، به علت مراجعات زیادتر نسبت به دو بیمارستان اختر و مسیح دانشوری دارای میانگین تراز صوت بالاتری است
صیادی و همکارانش در این پژوهش می گویند: «منابع داخلی ایجاد آلودگی صدا در بیمارستان های آموزشی و درمانی منطقه یک تهران تجهیزات درمانی، دستگاه های تهویه مطبوع، آسانسورها، فعالیت کارکنان و حضور افراد و مراجعین در بخش های مختلف تعیین شد. هم چنین مهم ترین منبع خارجی صدا هم که میزان تراز صدا در محوطه بیرونی بیمارستان ها تحت تأثیر آن قرار داشت، صدای ناشی از ترافیک شهری تعیین شده است.»
طبق این مطالعه «میزان استاندارد صدا در بخش مراقبت های ویژه برحسب دسی بل در ایران بنا بر اعلام آژانس حفاظت محیط زیست در خلال روز و شب به ترتیب ۳۵ و ۳۰ است، در حالیکه میزان صدا در ظهر روز شنبه در بیمارستان های طالقانی، شهدای تجریش، اختر و مسیح دانشوری به ترتیب ۵۶.۸۱، ۵۹.۲۵، ۴۷.۲۹ و ۵۲.۸ است.»
این پژوهش در جلد ۱۷ شماره ۱۲ مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان به چاپ رسیده است.